Срещу цинизма на „Великолепната шесторка“ и „Байландо“

И тъй, когато правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерите по синагогите и по улиците, …
(Матея 6:2)

Повлиян от случващото се в една група във facebook, останах сериозно замислен върху вечната тема за човешката наглост и алчност. Четейки коментарите, очите ми се отваряха все по-широко и по-широко… и в един момент се наложи да спра, … защото така се бях опулил, че очните ми ябълки щяха просто да паднат на земята! Нещото което ме извади от вцепенението на висококачествения потрес и библейското ми възмущение, беше едно стихотворение… странно, по принцип много трудно се впечатлявам от такива работи… но дойде и този момент.

Ето самото стихотворение:

„ВЕЛИКОЛЕПНАТА“ ШЕСТОРКА

Татко бе инвалид, и със детски паралич. Преди трийсет години тъжна смърт го отне. Не дочака да види как една Ани Салич призовава бедняшкото днес портмоне.

С двайсет лева живя от социалните грижи.
Хляб и сирене. Бира. И „Слънце“ за чест.
Миех с веро бутилки. И беше престижно
на „Церковски“ да гледам Луи дьо Фюнес.

На централните хали – от сутрин до вечер,
той събираше хорската милост на длан.
И светът, уж мизерен, си беше човечен –
щом дрънчаха стотинки за зор и заман.

Доживях, след години, арогантно и пищно,
някой в моята съвест да вменява вина.
И да гледа в живота ми алчно и хищно –
SMS да му пускам на всяка цена.

Моят татко, страдалец, с бТВ ли поиска,
капка милост, утеха, малко дребни пари?
Бог не е ли отгоре милосърден да плиска
Своя дъжд над сърцата, за да бъдат добри?

Срам ли нямаш – да бъркаш в души оскотели,
щом децата ти учат в престижен колеж?
Не позна ли хайлайфа с портфейли дебели?
И дали ти самата процент ще дадеш?

Тези левчета жалки, всенародна стихия,
ще платят ли легена с вода на Пилат,
та ръцете си с нея – всеки баш паралия
да измие, невинен за хорския ад?

Лицемерно и пошло. Като жалка пиеса.
Не велика! Не лепа! Но с ударно шест.
Аз не питам добрите човеци къде са,
щом Исус не докосва с един SMS!

Източник: http://www.stihovebg.com/Poeziya/Grazhdanska/VELIKOLEPNATA-SHESTORKA/116758.html

Последната дума на стихотворението, ме накара чисто потребителски да се замисля върху това, къде реално отиват средствата събрани от SMS-и, амиии… от едната страна Нико Тупарев без никакви притеснения пълни гушите(гардеробите, циците и т.н.) на нашите псевдозвезди, чрез морален рекет на свестните и добродушни хора, а от другата страна са мобилните оператори и при положение че г-н Тупарев и псевдозвездите, вече са отчупили своето парче от пая(SMS-а), възниква въпроса: „Колко всъщност печелят мобилните оператори от 1 SMS!?“

Амиии… четете по надолу:

Преди време с един познат, решихме да сметнем колко „реално“ струва един SMS.
Стандартната дължина на един SMS е 160 символа(доколкото знам), като всеки символ в SMS-а е с размер един БИТ(дори и интервалите) т.е. обема на SMS-а, без значение дали съдържа 160 или само 16 символа, е 160 БИТА. След като разделим на 8, получаваме обема на SMS-а в БАЙТОВЕ т.е. 20 БАЙТА!!! При положение че SMS-те се разпространяват в мобилната мрежа под формата на данни, преспокойно може да приемем че цената на този тип пренос на данни, е същата като цената на GPRS и/или WAP, все пак говорим за пренос на данни, принципа е един и същ, като само името е различно. Такааа… цената на 1 МЕГАБАЙТ пренос на данни през мобилната мрежа е 2.40 лева, а 1 МЕГАБАЙТ представлява 1048576 БАЙТА т.е. при положение че 1 стандартен SMS е с обем 20 БАЙТА, то следва че в 1 МЕГАБАЙТ могат да се „поберат“ ~ 52428 SMS-а (1048576 / 20 = 52428.8). Тук става интересно… като разделим 2.40(цената за пренос на 1 МЕГАБАЙТ) на 52428(броя SMS-и), ще получим „реалната“ цена на 1 SMS, и тя е… 0.00004577706 лв.!!! Точно тук възниква друг въпрос(тема)!  С какво са технически по-различни дарителските SMS-и от обикновенните, че да струват по 0.30 лева(по новому в предаванията „Великолепната шесторка“ и „Байландо“) и мобилните оператори да прибират почти половината от сумата т.е. 0.15 лева(вече знаем „реалната“ цена на 1 SMS :)) )… ами разликата идва от зле скалъпеното извинение, че се инвестират пари в системата за обработка на данните, заплати за обслужващ персонал… бля… бля… бля и тем подобни. От личен опит знам че такъв тип системи са напълно автоматизирани и човешката намеса в работата им е сведена до абсолютния минимум… по принцип… а де факто, някои хора мълчат гузно по този въпрос, а и такъв тип системи са „внедрени“ преди доста време и парите които са инвестирани в тях, мноооого отдавна са „избити“ като средства… откъде ли… амиии… от чудовищната надценка в цената на SMS-а!

СРАМ И ПОЗОР! Нямам думи!

ТУК може да намерите калкулатор за пресмятане на битове в байтове и мегабайтове.

ТУК може да намерите онлайн калкулатор за да смятате.
Ако случайно имам някаква грешка в горенаписаното, поправете ме, ако не искате да ме поправите… подигравайте ме на воля! :))

UPDATE

В следствие на един спор относно това колко БИТ-а или БАЙТ-а е един символ, реших да рекалкулирам цената на 1 SMS, при положение че 1 символ е 1 БАЙТ, а не БИТ, както е в горенаписаното.

Както вече знаем, стандартната дължина на 1 SMS е 160 символа т.е. 160 БАЙТА, но ще преувелича дължината на 200 БАЙТА, просто ей така, да има горница. 1 МЕГАБАЙТ съдържа 1048576 БАЙТА т.е. в 1 МЕГАБАЙТ могат да се поберат ~ 5242 SMS-a (1048576 / 200 = 5242.88).Тук (пак и отново) става интересно… като разделим 2.40(цената за пренос на 1 МЕГАБАЙТ) на 5242(броя SMS-и), ще получим „реалната“ цена на 1 SMS, и тя е… 0.00045784051 лв.!!! Без значение дали съм „сгрешил“ или не, цената пак си е… фрапираща!!!

Ако на мястото на зелената нуличка сложим единица, то стойността на SMS-a, ще е 10 стотинки.

Ако на мястото на червената нуличка сложим единица, то стойността на SMS-a, ще е 1 стотинка!

Останалото оставям на вас и предполагам че няма да Ви е нужен калкулатор за да си дадете сметка за някои неща…

Реклами
  • Binka
  • 13.12.2010

  Потресаващо! Браво!

  • Zahari
  • 11.12.2010

  По професия съм адвокат и не мога да смятам ама чисто потребителски се се питам к`во става с ДДС-то, събрано при всяка кампания !? Помпане излишъка за да има к`во да си харчим !
  Преди време Станишев гръмогласно подари некакви суми от този данък, събран по време есемесене, беше изключително гадно/нагло ! К`во подаряваш, тия пари да не са твои, бе ти педерас ли си или обикновен дизайнер…

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Реклами