Лайняния бизнесмен…

Провокиран от статията “Има ли пари в малкия град” в блога на Рая Х. – kadebg.com, реших да споделя една малко миризлива история, която показва че дори и в малкото село има пари, понякога много пари…

  В историята доста често ще се споменава думата лайна, за да избегна цинизма тя ще бъде заместена с думата матриял.

Една вечер, докато сменях каналите на телевизора, попаднах на едно предаване по Discovery Channel, в което се вземат интервюта от разни “иноватори”, в повечето случаи селски такива. Предаването започна с кадър от огромно помещение наподобяващо хангар, пълно с крави усърдно отделящи матриял. Фокуса на камерата беше насочен към пода или по-точно, към едни механизми наподобяващи гребла, които старателно стържеха матрияла от пода, като те се движеха много бавно, с цел такава, когато закачат копитото на някоя крава, тя да има време да си го вдигне, за да се избегне нараняване. После матрияла, като се събере в едната страна на хангара, се извозва чрез минибагери в една голяма яма.
В този момент аз се “върнах” в България и си рекох: “Ако това нещо се случваше тук, “автоматизацията” на процеса по събиране на матрияла, щеше да е осъществена чрез взвод от селски алкохолендери(които за някое и друго кило разредена долнопробна ракия са готови на всичко) със самоделни изпоизкъртени гребла, де ринат – де неринат, като шефа им(селския тарикат) е особено горд от великото си “технологично” откритие – важното е да става работата, а всъщност… Както и да е.
Идва момента в който ще се взема интервюто от собственика на фермата.
Водещата пита Фермера:

В: – Защо събирате матрияла толкова грижливо от хангара и после го изсипвате в ямата?

Ф: – Ами, защото чрез матрияла аз си издържам фермата и домакинството.

В: – Е как така, като виждам, имате страшно много крави, може да се издържате от млякото, месото и кожите им… все пак за тапицирането на една кола от 2 до 4 крави се прощават с кожите си…

Ф: – Аз взимам колкото ми трябва за мене, а останалото продавам, като приходите от тези неща ми идват като бонус… матрияла сам по себе си е изключително ценна суровина и аз съм разработил технология, чрез която матрияла се оползотворява на 100%, без отпадък! Нека Ви покажа… (водещата гледа като отровена от таратор…)

Shit pool  Камерата снима ямата с матрияла и фермера обяснява, че когато се слегне матрияла, се образуват твърда и течна фаза. Течната фаза е жълто-кафеникава течност, която се изпомва внимателно без да повлича твърдата, и се използва за наторяване на насажденията, което ще рече че реколтата, като се има в предвид че района около фермата не е засегнат от индустриализацията, ще е 100% екологично чиста висококачествена продукция. След това фермера дообяснява, че взема колкото му е нужно от реколтата за да осигури храна за домакинството и животните, а останалото се продава, като той пояснява че приходите от остатъка са втория бонус който получава. Водещата, съвсем на място задава въпроса, как стоят нещата със сметките за гориво и ток за машините, сметката за вода. В този момент фермера се ухилва така сякаш е спечелил от лотарията и посочва няколко постройки.
Bioreactor plantСнимачния екип се намърдва пред постройките и фермера казва че това са биореактори в които се изсипва твърдата фаза, после се добавя някаква бактерия(не и помня името), чрез която процеса на отделяне на метана се ускорява, после метана се обработва в специални агрегати и се складира в контейнери под налягане. Метана се използва за гориво от селскостопанската техника, а чрез ел. генератори работещи на метан се произвежда електричество. Относно водата, тя е подпочвена, извлича се чрез сонда и се филтрира чрез агрегати работещи на… метан. Фермера гордо заявява че има 0$ сметки за ток, вода, отопление и гориво, като единствения му разход излиза, когато трябва да купува части и консумативи за селскостопанските машини, агрегатите и съораженията.

Водещата, вече свикнала с миризмата на матриял, любопитства какво се случва с остатъчния материал, след извличането на метан остава още матриял, а фермера е споменал за 100% безотпадъчна технология. Фермера вече на върха на щастието, напъчва се и с 24 каратова усмивка показва друга постройка и отвежда екипа на предаването там. Вътре в постойката има купчини с бледокафява субстанция приличаща на изсушен матриял. Водещата с изумление установява че матрияла не мирише въобще и подканва фермера да разкрие финалната част на технологията си, като го пита какво прави с остатъка от матрияла.

Фермера се почесва по врата и усмихнато казва, че от отпадъка бил правел… саксии… Водещата шаш-паника, ще и паднат очите вече…  е как така саксии, възкликва тя. В този момент фермера показва няколко машини за пресоване и се запътва към тях за да направи показно. Спива матриял в пресата, заравня го, натиска едно копче и след броени секунди от пресата излизат 20 саксии. Фермера взема една саксия и почва да хвали продукта си, че бил лек, здрав, екологично чист и най-вече голямото преимущество – растението в саксията може да се засади направо с нея, няма нужда да се вади, като впоследствие саксията ще се разгради в почвата и ще го натори.

Водещата не знае какво да каже, аз гледайки опулено телевизора също се чудех как да реагирам, а фермера се хилеше доволно…

И за финал, ще цитирам част от припева на една песен на Бичето – Игри на съдбата:

Ти сереш – и аз сера!
Но твоите говна отиват в Искъра.

А някои хора тикат лайна по разни машини и прихода от това, им отива в джоба…

Реклами
 1. Мисля, че намерих филмът, за който говориш: http://planetgreen.discovery.com/videos/dean-of-invention-how-cow-waste-generates-electricity.html :о)

  • Ще те разочаровам, но не е той. Този който гледах, обхващаше целия процес. :) Както и да е, линка който си дал също върши чудесна работа, ако някой му е интересна темата за биореакторите работещи на „кравешки матриял“. :))

 2. Страхотно, жалко че няма начин да гледаме отново предаването. Космически матрял – безотпадни :)

  • Да наистина, аз в момента разпитвам наляво и надясно за името, но резултат никакъв. В този клип, може да видиш как се правят саксиите: http://www.youtube.com/watch?v=b0vyfgo42AI, ако ти е слаб стомаха – не го гледай… :))

 3. Ами това се казва фермер :) Браво на него! Наистина сравнението с България е малко невъзможно, но е важно е да се показват подобни неща. Може пък на някой да му щракне нещо в текезесарската главичка…

  • Повярвай ми, възможно е – лично съм ставал свидетел на такива случки! :)

 4. С тоя матриял направо утрепя коча с лопатата! Хареса ми, добре си го заформил. :)

 5. Всичко е цифри. Ако вземеш дизелак за 5000 а бензин за 3500 и ти трябват 20 000 километра за да компенсираш разликата в цената чрез икономия от разход, а ти минаваш 5 000 на година и средно сменяш кола на 3 години, къде ти е сметката? Аз винаги ги правя тия сметки. Бтв дизелаците сега вече са по смотани мотори и се чупят и е голямо главоболие за портфейла.

  • Ако си вземеш стар дизелак, може да му сипваш олио, трансформаторно масло и червена нафта за печки. Всичките тези неща струват около лев и малко литъра, като разлика с дизела от колонка няма! :) Принципно си прав, да, трябва винаги да се прави сметка, но в случая, избора на движител и това колко ще се кара зависи от целта, но аз от личен опит знам че на една кола е много трудно да и се направи сметката. :)

 6. Това много ме накефи. Пич дай някакъв линк към това предаване или поне как се казва. Явно има какво да се научи. Само, че да не излиза, че тия съоръжения се изплащат 100 години, то и това трябва да се вземе предвид :). Дизаловия автомобил е по-икономичен ама ако ще караш малко – по добре бензинов щото на дизеловия е по висока цената примерно.

  • За съжаление не се сещам за предаването, понеже съм го гледал преди хиляда години, като не съм си играл да помня името, понеже няма как да предположа че с днешна дата някой ще прояви интерес към него. :) Има едно друго предаване по Discovery Channel – How it’s made – http://science.discovery.com/tv/how-its-made/ – то може да ти се стори интересно, ако искаш да видиш как всъщност се правят нещата, понеже в предаването снимат отблизо производствения процес на какви ли не изделия. Всичките сезони и епизоди ги има по торент тракерите. Ако случайно се присетя или някой ме присети за името на предаването, ще ти пиша. Единственото нещо което успях да изровя, е серия от предаването Dirty Jobs, в което се показва само как се правят саксиите – http://www.youtube.com/watch?v=b0vyfgo42AI :)
   Относно съораженията и цената, зависи какво целиш, но не мисля че са кой знае колко скъпи имайки в предвид възвръщаемоста, а доколкото става дума за инсталацията на фермера, тя беше направена буквално от скрап… тотална самоделка. :)
   Относно двигателите – дизеловия може да е скъп, но е икономичен и най-вече безобразно здрав двигател, а говорейки за бензиновия, освен че е евтин, голямото му преимущесво е че може изключително лесно да се пригоди за работа с алтернативни горива.

 7. @ tutankhamon661 – Така е! Даже другата планета си имат телевизия за да се фукат – Discovery Channel.. :)))

  • tutankhamon661
  • 09.08.2011

  Ти си гледал кадри от друга планетa – толкова е далече.

 8. За нищо! :) Все пак за това е направен блога ми. ;)

 9. Страхотен материал, благодаря ти, че го сподели!

 1. 10.08.2011

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Реклами